CONSULTORA DE GUIÓ

 

QUÈ ÉS UN ANALISTA DE GUIÓ I UN SCRIPT EDITOR?

Som experts de guió, que ens dediquem a analitzar les debilitats dels guions o dels tractaments per tal de millorar-los, sempre respectant la mirada i la voluntat de l’autor o de la productora que hi hagi darrere.  L’objectiu és afermar els seus punts forts i millorar les seves debilitats tot buscant-hi possibles solucions.

L'ANÂLISI DE GUIÓ

Com a analista, realitzo anàlisis per a televisions, productores, institucions públiques estatals i internacionals, i per a guionistes i directors amb projectes en fase de desenvolupament.

Informes de lectura (coverage)

Destinataris: departaments de compra de televisions, productors, institucions públiques o equips de desenvolupament d'una productora.

Funció: Anàlisi general del projecte, focalitzant en els aspectes més rellevants: personatges, estructura, tema, diàlegs i viabilitat del projecte segons el mercat.

Anàlisi en profunditat
Destinataris
: Productors, directors de desenvolupament, guionistes.
Funció: anàlisi profunda d'un guió a l'inici o durant el procés de desenvolupament.
A més de detectar els possibles problemes del guió, es plantegen solucions o idees per poder millorar des del punt de vista narratiu i de producció.

 

EDICIÓ DE GUIÓ (SCRIPT EDITING)

Després de realitzar l'anàlisi en profunditat, podem fer el pas a treballar en una edició de guió.
En aquest cas, treballem versió a versió amb el guionista, tenint present quin és l’objectiu al que es vol arribar al final de l’escriptura.
Quan estàs escrivint, et trobes dins del bosc i costa trobar el millor camí a recórrer. Quan ets editor de guió, pots veure el bosc a vista d’ocell, i és més fàcil mostrar-li al guionista quins són els possibles camins que pot agafar quan sent desorientat o confús.

Anàlisi de continuïtat

Destinataris: Productors, directors de desenvolupament, guionistes.

Funció:  dins del procés d’edició de guió, s’analitzen les millores respecte a les versions anteriors per tal d’apuntar notes concretes de cara a la reescriptura de les següents.
En aquest cas, no només hi ha informes de reescriptura, sinó que hi ha reunions d’edició on es discuteix pas a pas les decisions creatives i els dubtes que pot tenir l’autor i/o el productor per aconseguir la seva fita.

Exemple són les pel·licules LA ESTRELLA (Alberto Aranda, 2013), LA INTÉRPRETE (Antonio Pérez Molero, 2015), LAS NIÑAS (Pilar Palomero, 2020):

                           
       
                         - Las niñas -
Inicia Films/BTeam Pictures, 2020
Direcció: Pilar Palomero
Guió: Pilar Palomero
Edició de guió: Miguel Machalsky, Ana Sanz Magallón, Marta Grau
                  
                       
       
                         - La Estrella -
A Contraluz/TVC/TVE, 2013
Direcció: Alberto Aranda
Guió: Belén Carmona, Alberto Aranda
Edició de guió: Marta Grau, Marta L. Castillo
                           -  La Intérprete -
Inicia Films, 2015
Direcció: Antonio Pérez Molero
Guió: Antonio Pérez Molero
Edició de guió: Marta Grau, Daniel Herrera